Indhold i denne artikel
Cremona på 20 sekunder
Cremona er kendt for violinens fødeby, og der er ikke et sted i centrum, eller på vejen dertil, hvor du ikke kommer forbi et af de mange værksteder, hvor violinen bliver lavet, nøjagtig som allerførste gang.
Ellers gå en tur i centrum og det bliver forelsket.
Creemona ligger i Lombardiet
Ferie i Cremona
Sådan kommer du til Cremona
Cremona er nede i den sydvestlige del af Lombardiet, og her er det heldigvis ret enkelt at komme til fra de større byer i regionen.
Med tog
Til Cremona kan du tage toget fra Milano, hvilket tager en god times tid. For mit vedkommende, da jeg besøgte byen, var jeg i Bergamo og skulle videre ned mod Crema, inden turen gik over mod Cremona.
Det er de lidt ældre regionaltog som kører på strækningen mellem Milano og Cremona, og det samme oppe fra Bergamo, hvor du skal skifte i Treviglio.
Med fly
Her er vi igen ude i det enkle grundet byens favorable placering. For skal du videre til byen fra en af de to lufthavne fra Milano, er det bare ind til Centrale og på det næste tog til Cremona.
Er du lige landet i Bergamo, er det igen enkelt, for her hopper du bare på en shuttlebus fra lufthavnen, som tager dig med ind til banegården, og her hopper du selvfølgelig på toget til Treviglio, hvorfra du, som tidligere skrevet, lige skal skifte tog i Treviglio.
I bil
Lad os sige, at du er på ferie i en af de større byer lige mod nord, som vi omtaler som Milano, Bergamo, eller Verona, så er der motorvej hele vejen til Cremona.
Lige ret mod nord, er det E70 du kører på, og er det fra Milano området, er det først på A35, som senere fører dig ind på E70 og derfra videre til byen.
Cremona er violiner
Byen er kendt for sit hjemsted for violiner, og dette er tydeligt i gaderne, hvor du kommer forbi flere violinværksteder og butikker. Når du går ind på et af disse værksteder, er det som at komme tilbage i tiden.
Håndværkerne til violinerne har siddet på deres værksteder i Cremona i mere end 400 år. Familierne bag dette gjorde violinerne verdenskendte og bedst kendt af dem alle, er Stradivari familien.
UNESCO
Disse traditioner lever videre den dag i dag, hvor violinerne laves i alle mulige forskellige slags træsorter.
I Cremonas gamle bydel finder du værksteder, hvor der bliver arbejdet efter den klassiske model og som blev testet mellem det 16. og 18. århundrede. Det var af familierne Amati, Guarnieri og Stradivari.
Cremonas violinhåndværk fik UNESCOs Immaterielle kulturarv i 2012.
Stradivari
Det var i øvrigt på Stradivari, at jeg fik min morgenkaffe, som var en cappuccino sammen med et par croissanter, mens regnen fortsat ikke var stoppet.
Caféen ligger på Piazza Roma 7, så det var ikke fordi jeg var kommet særlig langt fra stationen, men det regnvejr drillede, og jeg havde alligevel ikke fået morgenmad, og her lå Stradivari oplagt til det.
Torazzo di Cremona
Det er byens symbol. Klokketårnet der rejser sig 112 meter og står lige ved siden af byens flotte Duomo på Piazza del Comune.
Tårnet blevet lavet i to tempi. Den første del stod færdig i 1305, mens toppen først stod færdig i løbet af det 16. århundrede.
Fascinerende byggeri
Det astronomiske ur er i stand til at angive bevægelserne for stjernerne og månens faser. Dette blev installeret tilbage i 1583. Dette er på alle måder fantastisk og fascinerende at tænke på, hvordan dette kunne lade sig gøre på det tidspunkt, hvor det må siges at være markant anderledes end i dag.
Urets mekanismer er de originale.
Byens skytshelgen
Der er 7 klokker i tårnet, hvor de alle er dedikeret til en helgen, mens en især er dedikeret til byens skytshelgen, Sant’Ombono.
Som skrevet, er jeg fascineret af dette, for det er, med al respekt, kun et klokketårn. Men at dette kunne laves så avanceret, for så mange år siden, og stadig stå og virke som det gjorde fra begyndelsen. Det er da fantastisk.